EL RING
Jaume Madaula i Dafnis Balduz
 
L’abril del 1970 Pere Portabella filma, d’amagat de la policia franquista, el Primer Festival Popular de Poesia Catalana. Al ring del Price de Barcelona hi ha quatre mil persones. Davant seu reciten Salvador Espriu, Gabriel Ferrater, Joan Brossa, Joan Vinyoli i altres poetes. El ring vol contrastar el to de veu sincer i alhora irònic de Gabriel Ferrater i els cants patriòtics i al·legòrics de Salvador Espriu.

Aquests dos poetes hi són representats com un reflex d’ells mateixos. Espriu és el poeta nacional i tot d’una esdevé l’actor que interpreta els titelles de Primera història d’Esther. Ferrater, en canvi, és un seductor murri i estereotipat, un galant eteri d’un film italià en blanc-i-negre dels anys 60.

Tots dos són uns grans xerraires incorregibles. S’adrecen al públic. Representen escenes de la Guerra Civil. Reciten poemes. Malparlen l’un de l’altre. No hi ha dues presències i dos lletraferits i dos sols més oposats. El sol jueu i el sol romà. El màrtir, “un captaire destruït per la vida”, i el sàtir, “el partidari de la felicitat”, que beu ginebra amb els poetes joves i els diu que ha fet versos per ensenyar a Espriu a fer-ne i els diu que les cançons de J. V. Foix són més realistes que les al·legories del poeta de Sinera.

L’espectacle vol ser un homenatge a la paraula i al vers i alhora vol ser una mirada neta, i divertida, dels anys 60. Perquè, com diu Ferrater, “Som tots fills de l’espanyol i la seva muller de sempre, que és la por”.

Direcció i dramatúrgia: Albert Roig
Repartiment: Dafnis Balduz (Salvador Espriu) i Jaume Madaula (Gabriel Ferrater)
Veus en off: Emma Vilarasau i Pere Arquillué
 
 
 
 
 
 
 
EQM Serveis Culturals
Carrer Sant Jordi 40 (Santa Coloma de Gramenet - Barcelona)
Distribució:
Joan Fernández - 619 061 445 / info@eqmcultura.com
Administració: Noelia Oliver - 636 844 886 / noelia@eqmcultura.com
Amb el suport de: